Sundhedsvæsenets ydelser – Betaling for

Sundhedsvæsenets ydelser – Betaling for 

Som udgangspunkt er alle sundhedsvæsenets ydelser gratis. Det betyder, at alle borgere har ret til at blive undersøgt, behandlet og plejet, hvis de bliver syge.

Der er dog enkelte ydelser, som du helt eller delvist selv skal betale.


Ledsagelse
Ønsker du at få en af dine pårørende med dig i forbindelse med en behandling eller en indlæggelse, skal du på forhånd undersøge, om sundhedsvæsenet vil betale din pårørendes udgifter til rejse og ophold.

Sundhedsvæsenet betaler kun for 1 pårørendes rejse og ophold og kun hvis lægen beslutter, at du har brug for ledsagelse og hvis sundhedsvæsenet ikke kan finde en ansat at sende med.

Hvis lægen beslutter, at du ikke har brug for ledsagelse og du alligevel gerne vil have pårørende med dig i forbindelse med en behandling eller en indlæggelse, kan sundhedsvæsenet måske hjælpe dig med at skaffe et sted at sove samt mad til dine pårørende. Men du skal selv betale for disse ydelser.

Du kan læse mere om, hvornår sundhedsvæsenet afholder udgifter til transport og ophold for pårørende under artiklen ”Sundhedsvæsenets ydelser - Patienttransport”.


Håndkøbsmedicin
Håndkøbsmedicin er medicin, der kan købes i butikker uden at være ordineret af en læge. Du skal selv betale for denne form for medicin.

Hvis du har en kronisk sygdom, er under 18 år eller pensionist, er det muligt at få håndkøbsmedicin gratis i sundhedsvæsenet.

Er du i tvivl kan du kontakte dit lokale sundhedsvæsen.


Vaccinationer
Du skal selv betale for de vaccinationer, der ikke er en del af det almindelige børnevaccinationsprogram eller som ikke er ordineret af din læge.


Lægeattest
Har du brug for en undersøgelse af dit helbred til en lægeattest, f.eks. som led i en livsforsikring eller hvis du skal have kørekort, skal du selv betale for undersøgelsen.


Journal
Ønsker du en kopi af din journal, kan du bede dit lokale sygehus om en. Du skal betale et gebyr for kopien.


Kistetransport
Der er ingen regler omkring transport af lig.

Sundhedsvæsenets praksis er, at hvis en grønlandsk patient dør under behandling på et sygehus eller sundhedscenter her eller på et behandlingssted eller sygehus i Danmark, kan sundhedsvæsenet dække udgifter svarende til en enkelt flybillet fra det pågældende behandlingssted til bopælen.

De resterende udgifter skal de efterladte selv betale.

Dette gælder udelukkende for patienter, som sundhedsvæsenet har henvist til behandling det pågældende sted.

Skal en afdød person transporteres f.eks. fra det sundhedscenter, hvor vedkommende er død til begravelse et andet sted i Grønland, kan sundhedsvæsenet stå for transporten. Dette kan udelukkende ske, hvis der ikke er lokale erhvervsdrivende, der tilbyder denne service. Den afdødes pårørende skal selv betale udgifterne.

Se også www.peqqik.gl

Relaterede artikler

Departementet for Sundhed
Imaneq 1A - 401
Postboks 1160
3900 Nuuk

Telefon: (+299) 34 50 00
Fax: (+299) 34 55 05
E-mail: pin@nanoq.gl
Hjemmeside: www.naalakkersuisut.gl