airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Kiista P. Isaksen: ”Flere skal blive ejere af egen bolig i Kommune Kujalleq”

Kommune Kujalleq ønsker at fremme udnyttelsen af ”lejer-til-ejer” ordningen således, at flest lejere får mulighed for at blive ejere af deres bolig.
28. juli 2017

Derfor har kommunen ultimo juli 2017 sendt 248 breve til udvalgte beboere i byerne: Qaqortoq, Narsaq og Nanortalik, som får tilbudt at købe deres lejebolig til en gunstig markedspris som er fastsat af en uvildig grønlandsk ejendomsmægler. Markedsprisen er udtryk for en forsigtig fastsat pris, som ligger under en ejendomsmæglers normale salgspris.

 

Borgmester Kiista P. Isaksen ser frem til at flere at bliver ejere af egen bolig. Kiista P. Isaksen oplyser: ”Jeg mener tiden er gunstig for mange at købe deres egen bolig nu. I 2020 kommer lufthavnen i Qaqortoq i drift, og helt automatisk vil give en positiv effekt, og videre er der gode udsigter til såvel at der kommer gang i minedriften, samt at såvel byggeri og anlæg samt fiskeri og fiskeindustri udvikler sig positivt”.

 

I ”lejer-til-ejer” ordningen yder kommunen et 40% rente- og afdragsfrit lån i 20 år. De resterende 60% skal så finansieres ved enten en udbetaling, kreditforeningslån eller banklån.

Vores beregninger viser, at beboerne får en markant billigere ”husleje” ved at købe sin bolig.

 

Den store forskel i at være husejer er, at den ”husleje” man betaler indeholder en langsigtet opsparing i takt med at man får afviklet sit boliglån, og som lejer betaler man en husleje, der blot er en fast omkostning.

 

Kommune Kujalleq afholder den 22. august 2017 i Qaqortoq et informationsmøde, hvor alle beboerne som har modtaget dette tilbud, kan komme og få en mere detaljeret information eller få besvaret egne spørgsmål.

 

Når vi efterfølgende får evalueret på beboernes respons på dette tilbud, vil Kommune Kujalleq tage stilling til, om vi skal udvide tilbuddet til andre boligområder i de samme byer.

Hvis man har spørgsmål til ”lejer-til-ejer” ordningen, er man meget velkommen til at kontakte konsulent Carsten Frank Hansen på tlf. 548667 , eller pr. e-mail cafh@kujalleq.gl