airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Borgmesterens redegørelse til borgerne i forbindelse med nationaldagen:

16. juni 2020

Kære medborgere

Dagene, som vi gennemlever i disse dage, er helt anderledes end dem vi er vandt til; nu har man åbnet for ankomster udefra efter mandag den 15. juni, og myndighederne opfordrer til påpasselighed for at undgå spredningen af COVID-19.

I forbindelse med åbningen for ankomster ude fra vil der kunne ankomme ikke færre end 600 passagerer på ugebasis, og erfaringerne har vist, at folk der er blevet testet negativ for virus kan være smittet med COVID-19, når de igen bliver testet efter deres rejse.

For at efterkomme landslægeembedets retningslinjer vedr. forsamlinger og for at forhindre spredning af COVID-19 har vi holdt fast ved fejringen af nationaldagen på forsvarlig vis som de andre kommuner i landet.

Jeg er forstående for den skuffelse, der er opstået for den beslutning der vedrører fejringen af nationaldagen uden borgerforsamlinger;

jeg har ikke lavet opfordringerne på egen hånd, men vi har allesammen en forpligtigelse for efterkomme dem.

Folk, der kender mig godt, er vidende om, hvor meget jeg går op i nationaldagen og hvor glad jeg er og finder det betydningsfuldt for at deltage i arrangementer og borgerforsamlinger.

Det er svært og meget ærgerligt, at begrænsninger blev afgørende, og man er nødsaget til at efterkomme anbefalingerne, trods ønskerne om afholdelse af de værdier, man havde sat højt.

Ikke desto mindre skal vi endnu engang fejre vores nationaldag, men på en anderledes måde.

På nuværende tidspunkt har aktørerne på det kulturelle område i Kommune Kujalleq travlt med at med sikre, at vi kan kigge og lytte til deres værker gennem de sociale medier. Musikerne og folkefortællingerne vil være genstand for vores fællesskab.

Selv om kommunen har aflyst arrangementer med folkeforsamlinger, ved jeg, at der planlægges aktiviteter blandt borgere på eget initiativ på forskellige lokaliteter. For deres vedkommende skal det påmindes, at disse arrangementer skal afholdes ud fra de anbefalinger, myndighederne har lagt ud.

Der er nu åbnet for indrejse ude fra, og vi skal så vidt muligt bestræbe os på at passe på os selv, ikke mindst på vores ældre og svagelige.

Hvis der bliver tilfælde af COVID-19-smitte, er vi forpligtiget til at efterkomme myndighederne anbefalinger, hvis vi skal sikre, at en smittebærer ikke har været blandt en stor folkeforsamling. På nuværende øjeblik er der anbefalingen om forsamling på maksimalt 100 personer og der må maksimalt tillades adgang for 50 % af det antal person, som lokalerne er godkendte til af brandmyndighederne.

Vi skal huske på, at vi skal følge anbefalingerne om vi så er ude eller inde.

Disse dage vi gennemlever og når vores ekstreme påpasselighed for COVID-19 er ovre, vil vi genopleve de normale nationaldage og folkeforsamlinger, og jeg glæder mig til disse dage lige så meget som I gør, for vi er et folkefærd, der er glade for fællesskab og nærhed.

Selv om vores nationaldag bliver helt anderledes i år, håber jeg, at vi kommer til at hygge os sammen med vores familier og venner, og lad os alle huske, at vi alle et ansvar for at følge anbefalingerne.

Borgmester Kiista P. Isaksen.