airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Åbent brev af borgmester Kiista P. Isaksen, vedrørende anlæggelse af Qaqortoq lufthavn

6. august 2020
Kære Naalakkersuisut

Vi kunne næsten ikke holde armene nede af glæde da Inatsisartut vedtog anlæggelsen af Qaqortoq lufthavn under Inatsisartuts efterårssamling i 2018, og vi i kommunen påbegyndte de fremadrettede forberedelser til den nye lufthavn.

I forbindelse med vore forberedelser stiftede vi selskabet Innovation South Greenland, som skulle rådgive og vejlede erhvervslivet og iværksættere. Selskabet er hidtil flittigt brugt af forskellige aktører indenfor turisme, overnatningsbrancen, og iværksætteri.

Vi har fået udarbejdet en samfundsøkonomisk analyse af Qaqortoq lufthavn, som konkluderede, at anlæggelsen og selve lufthavnen vil medbringe vækst i vores Kommune, og derfor har vi glædet os i Kommune Kujalleq til den kommende lufthavn og påbegyndelsen af byggeriet.

Vedrørende lufthavnsbyggeriet fremførte Kalaallit Airport under borgermødet i Qaqortoq i 2019 at den første sprængning vil ske i juni 2020 efter en endt licitation. Dette kunne dog ikke ske efter planen og den første sprængning blev udsat til august måned.

Dette er endnu ikke sket, og der foreligger endnu ingen aftale, hvem er det der skal stå for anlæggelsen af lufthavnen. Dette kan læses i Naalakkersuisut svar til § 37 spørgsmål af Inatsisartut medlem Tillie Martinussen vedrørende byggeriet af Nuuk og Qaqortoq lufthavne.

Det er derfor nu på tide, at der indgås en kontrakt udførelse af lufthavnsbyggeriet i disse dage; der er nemlig presseomtale omkring forsinkelse af lufthavnsbyggerierne i Ilulissat og Qaqortoq.

Vi kan ikke længere vente på lufthavnsbyggeriet i Qaqortoq som har været undervejs i så mange år.

Jeg vil derfor opfordre Naalakkersuisut om at indgår en kontrakt omkring byggeriet snarest muligt.

Vi kan ikke længere vente omkring anlæggelsen af centralt beliggende lufthavn i Sydgrønland.

Jeg glæder mig til at høre fra jer

Kiista P. Isaksen
Borgmesteren for Kommune Kujalleq