airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Hvad står ESANI A/S for?

Fire kommuner i Grønland har lavet en samarbejdsaftale omkring et fælles affaldscenter, således at man i fremtiden sikrer den rette behandling af affald, der skåner miljøet.
17. marts 2021
Affaldsselskabet ESANI A/S blev oprettet i 2019 bestående af direktøren og bestyrelsen, som er repræsenteret af bestyrelsesmedlemmer på vegne af de deltagende kommuner.

ESANI A/S’s hovedformål er at skabe løsninger for behandlingen af alle former for affald i Grønland. Det har resulteret i, at man etablerer to forbrændingsanlæg og spildolieanlæg.

Samtidig skal der etableres afhentningsordninger i alle landets byer og bygder, så brændbart affald kan blive fragtet fra de respektive steder til henholdsvis Sisimiut og Nuuk. Med andre skal affald fra byer og bygder i Kommune Kujalleq pakkes og fragtes til Nuuk i fremtiden.

Andre affaldstyper skal sendes til behandling andre steder i eller uden for landet.

De to nye forbrændingsanlæg skal ligge i hhv Sisimiut og Nuuk og spildolieanlæggene skal efter planen placeres i Qaqortoq, Aasiaat og Maniitsoq.

De nye anlæg skal kunne brænde omkring 53 tons affald i døgnet. Til sammenligning brænder anlægget i Nuuk i dag ca. 40 tons affald i døgnet.

Til at starte med bliver brandbart affald fragtet til Sisimiut med skib, og i Sisimiut er man i fuld gang med at etablere et såkaldt affaldshotel, og endvidere er det planen at anlægsarbejdet for det kommende forbrændingsanlæg bliver færdigbygget før Nuuk-projektet.

På grund af forskellige omstændigheder er man foreløbig bagud med fragtplanerne, men i løbet af denne måned vil man fragte affald på forsøgsbasis blandt andet fra Qaqortoq by.

Når koordineringen af fragt begynder at køre gnidningsfrit, regner man med, at ESANI A/S begynder at fragte brandbart affald med skib én gang om måneden.