airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Beskæftigelse og tidlig indsats nødvendig i Nanortalik og Alluitsup Paa

Knapt 38 borgere i Nanortalik og 16 borgere i Alluitsup Paa mødte op til borgmester Stine Egedes borgermøder de to steder den 11. og 12. oktober.
14. oktober 2022

 

Stine Egede kunne i Nanortalik blandt andet fortælle borgerne at asfalteringen af vejene i Nanortalik nu er gennemført, at kommunen har planer om at genåbne en boligblok som også kan bruge til bedre forhold for de psykisk handicappede og skal åbne et længe ønsket vaskeri. 

Borgerne i Nanortalik havde spørgsmål til blandt andet planerne for de mange tomme boliger, behovet for ældre og ungdomsboliger, anbringelse af børn udenfor hjemmet samt beskæftigelsesfremmende foranstaltninger.

Kommunalbestyrelsen skal på sit næste møde beslutte hvilke tomme boliger/bygninger der skal sælges i Narsaq. Processen med at få overblik over salgbare, renoverings- eller saneringsmodne boliger vil fortsætte til vi har været alle kommunens boliger igennem. Bygningerne i Nanortalik er de næste på listen og vi skal have fortsat fokus på at få nok med ældreboliger, siger Stine Egede og fortsætter.

-Hvis der skal komme flere borgere i beskæftigelse kræver det et meget mere koordineret og større samarbejde mellem Majoriaq og erhvervslivet. Vi ønsker en evaluering af hvorledes samarbejdet kører i vores kommune, så vi kan arbejde målrettet mod at få ledigheden ned i kommunen.

Borgerne i Alluitsup Paa havde med deres spørgsmål fokus på bedre veje, mere hjemmepleje, løse hunde, affaldsafbrænding, planerne med de mange tomme huse og hashproblemet.

Alluitsup Paa er en bygd hvor der er sket en kraftig nedgang i antal borgere. Der er registeret 167 borgere i bygden, hvoraf blot 10-12 er elever i den store moderne skole og 4 børn går i børnehaven.

-Hashmisbruget er nærmest over det hele, og det er svært at komme til livs. Men vi må ikke tabe de nye generationer til et liv i misbrug og ustabil livsførelse. Den tidlige indsats er vigtig og fra kommunens side skal vi være bedre og klar til at samarbejde med borgerne om en sundere livsstil, siger Stine Egede.

Udover borgermøderne de to steder, besøgt Stine Egede Aappilatooq og Narsarmiit, hvor der var hhv. en forsinket fælles frokost i anledning af Aappilattoq´s 100 års jubilæum, hvor borgmesteren blev forhindret i at deltage i sommer pga. vejrmæssige forhold. I Narsarmiit var der tilsyn på de fem bygninger, som kommunen har købt af Tusass. Den ene bygning bliver brugt som ny skole og udnyttelsen af de andre bygninger skal planlægges sammen med forvaltninger og bygdebestyrelse.