airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Borgmester: Grønlandsk kartoffelproduktion skal udvikles hele tiden!

En hel masse grønlandske kartofler er blevet kasseret i de seneste år, og dette bør ændres, mener borgmester i Kommune Kujalleq, Stine Egede.

At dyrke og høste kartofler er meget tids- og ressourcekrævende. Stine Egede kan godt forstå, at nogle er begyndt at tvivle om der er fremtid i kartoffelproduktion, fordi en hel masse kartoffelafgrøder ender i dumpen.

- Desværre er der en hel masse grønlandske kartofler ender i dumpen. Det er ulogisk, fordi i nogle bosteder ud på kysten, selv her i Sydgrønland er der mangel på kartofler, selvom mange tons af kartofler i lageret, siger Stine Egede.

Såfremt vores selvforsyningsevne skal fremmes, må den slags forhold må ændres.

- Vi har meget velsmagende og kvalitetsmæssigt konkurrencedygtige kartofler. Forskning har vist, at den grønlandske jord er bedre end den danske jord på grund af fravær af spor der skaber skimmel i kartofler. Hvis vi vil have selvforsyning, hvorfor er det så svært, at distribuere de grønlandske afgrøder mens de er friske, spørger Stine Egede.

Det er på tide, at der sker en koordineret løsning og politisk handling, hvis potentialet af grønlandske kartofler bliver fuld udnyttet i stedet for at smide dem ud, mener Stine Egede.

- Koordination er, hvad vi mangler. Vi køber de grønlandske råvarer efter sæson i brætterne, og i samme ånd er det ellers på tide, at de grønlandske butikskæder lærer, at udnytte de grønlandske kartofler i august måned og således udnytter tilgængelige råvarer. Vi må erkende, at der er prisforskel, men vi bør tage højde for at der er tale om vores egne produkter, siger Stine Egede og fortsætter.

-For eksempel, hvorfor kan man ikke lagre op i islægningssteder? Vi ser nemlig, at der må forsynes med flyvemaskiner om vinteren og til mange penge. Hvis kartoffelavlerne kan holde kartoflerne friske frem til foråret bør forretninger også kunne gøre det, så det er på tide, at Naalakkersuisut kommer med en løsning, afslutter Stine Egede.


1. marts 2023