airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Borgmester Stine Egede: Hvilke planer er der for infrastrukturen i Sydgrønland?

Storisen har igen i år stoppet for trafikken på havet, borgmesteren skriver åbent brev om, at hun er træt af det ikke eksisterende samarbejde mellem Diskoline og Air Greenland.

Skrevet af, Borgmester Stine Egede:

Næsten hvert år kommer storisen til Kommune Kujalleq, i år er de her endnu engang og stopper al trafikken på havet, hvilke planer har i omkring infrastrukturen i Sydgrønland?

Nu, hvor storisen har stoppet al sejlads, på dette tidspunkt oplever vi generelt rejsebureauernes dårlige samarbejde, hvilket vi i år oplever atter igen.

I disse dage er bådtrafikken indstillet helt, hvorfor flere rejsende er og har været samlet i Narsarsuaq og andre har været nødsaget til, at vente på at tage afsted i flere dage.

Patienter, som skulle rejse har ventet fem eller flere dage på at tage afsted, børn, som rejser til mesterskaber har ikke kunne nå frem i tide, eller også har de brugt mange rejsedage for at nå hjem, rejsende fra bygder har ventet op til 14 dage for, at komme afsted; dette er uacceptabelt.

Nu nærmer påsken sig, og mange idrætsfolk skal rejse i påsken, men som tingene er i Sydgrønland tvivler jeg på, at de kan komme frem til de steder, de skal til mesterskab.

Med hensyn til den gældende servicekontrakt i Sydgrønland bør Diskoline og Air Greenland have et tættere samarbejde, for der skal også tænkes på de rejsende i bygderne.

Hvis Diskolines service ikke skal negligere bygderne endnu mere, så bør der laves en anden ordning. Hvilke planer er der mens bådtrafikken er indstillet?

Storisen kommer næsten hvert år, og blokerer for trafikken hver gang. På dette tidspunkt af året, hvor storisen kommer ind bør man i fremtiden have en mere fleksibel ordning med god planlægning, derfor bør planlægningen fremlægges.

Der bør være en mere fleksibel trafik i Sydgrønland, hvor storisen kommer ind.

Naalakkersuisut, jeg retter et inderligt ønske til jer om, at gøre noget ved dette sammen med de relevante parter. Der er meget storis i forhold til de sidste år, og der er endnu flere på vej fra østkysten. Hvis vi skal forsætte med trafikken, som vi har de seneste dage, så vil det have store konsekvenser få sydgrønlænderne, og ikke mindst vil få store konsekvenser for sundhedspersonalet, samt deres patienter.

11. marts 2024