Isbjørnekvoten i Kommune Kujalleq

Åbent brev af borgmester Stine Egede, vedrørende Isbjørnekvoten i Kommune Kujalleq til Naalakkersusoq for Fiskeri og Fangst.

image

Kære Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst, Kim Kielsen

Der er markant stigning af isbjørnebestand i Sydgrønland i de seneste år, især i 2024. Stigning af antallet er så mærkbart, at forekomsten af isbjørnehunner med unger under et år er efterhånden blevet normalt. 

Alle større dyr, især isbjørne, er ekstremt beskyttende over deres unger, og derfor kan mødet med dem kan være meget farligt.

Bestandsstørrelsen har bevirket, at de sultne isbjørne ikke længere er bange for at komme ind på byområder. Derudover er der flere og flere isbjørne der ankommer til fåreholderstederne her i vores kommune. Dette har ført til to tilfælde af potentielt meget farlige situationer, som blev undgået ved held.

Borgerne er nu bange for at gå ud på naturen, det er ikke længere attraktivt at gå på telttur, der er ellers borger, der tager på telttur og tørrer fisk til vinterforråd. Det vil være et stort tab for kulturen og selvforsyning, hvis teltturene og forrådssamling ikke længere er mulige. Der skal kæmpes for at bevare kulturen omkring forrådssamling.

Fisker, fangere og fåreholdere er dem, der oftest møder isbjørne. Deres budskab er, at isbjørnebestanden er blevet meget større og endda begyndt at forstyrre deres erhverv. Isbjørnene ignorerer nu mennesker i fangstpladserne og stjæler forråd, og fårene i fåreholderne er ikke længere i sikkerhed.

Såfremt denne alvorlige situation skal overkommes, er isbjørnekvoten på 4 isbjørne her i Kommune Kujalleq langt fra tiltrækkelig. Især i de sydligste bygder, hvor hovederhvervet er fangst, bør isbjørnekvoten absolut forhøjes. 

Isbjørne kommer igennem Aappilattoq og Narsarmijit området når de runder Kap Farvel mod vest, og fangsten på disse områder kan begrænse antallet, der ellers skulle brede sig til resten af Sydgrønland.

Jeg skal derfor på det kraftigste opfordre Naalakkersuisut at øge isbjørnekvoten i Sydgrønland til mindst 10 isbjørne.

Med Venlig Hilsen.

Stine Egede, borgmester.Udgivet d. 10. juli 2024